Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Liegen

Iedereen liegt wel eens, dus pubers ook.

Waarom?

Pubers hebben veel behoefte aan ruimte, privacy en vrijheid. Liegen kan een manier zijn om dat te krijgen.

Een puber kan ook liegen om straf te ontlopen, zich beter voor te doen bij vrienden, niet gepest te worden, jou niet teleur te stellen of je ‘gezeur’ te vermijden. Misschien is het liegen goedbedoeld? Je kind wil bijvoorbeeld niet dat je je zorgen maakt of wil iemand beschermen.

Eerlijkheid belonen

Om te voorkomen dat liegen een gewoonte wordt, is het goed om te laten weten dat je eerlijkheid en openheid belangrijk vindt. Prijs je kind als het de waarheid vertelt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet goed wat je hebt gedaan, maar ik vind het erg fijn dat je er eerlijk over bent.’ Wees zelf ook eerlijk: lieg niet tegen je kind of waar je kind bij is.

Open met elkaar omgaan

Praat veel met elkaar over wat jullie bezig houdt. Schep daarbij vertrouwen: vertel de geheimen van je kind niet verder en zet geen privézaken op Facebook. Verbied je kind niet te veel, maar onderhandel samen. Geef je puber de ruimte binnen bepaalde grenzen.

Wat doe je als je kind liegt?

Als je kind liegt, kun je heel direct reageren (ik weet dat je liegt) of iets subtieler en begripvoller (ik heb het gevoel dat je niet helemaal eerlijk bent). Dit hangt af van je kind, van de situatie, de reden en waarover je kind heeft gelogen. Wanneer je kind bijvoorbeeld liegt uit angst voor straf of afkeuring is een meer inlevende reactie beter.