Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Anderen nadoen

Als pubers elkaar leuk vinden, nemen ze vaak gedrag van elkaar over. Dat hoort bij het leren van de rollen die het best bij je kind passen.

Imiteren

  • Heeft een meisje een speciaal lachje? Dan doen haar vriendinnen dat na.
  • Pubers nemen ook de manier van kleden van elkaar over, en ze kiezen vaak voor hetzelfde kapsel.

Soms is het leuk als pubers elkaar nadoen, maar het wordt vervelend als het om vloeken, pesten, liegen of stelen gaat.

Je eigen invloed

Hoe ouder kinderen worden, hoe minder invloed je als ouders hebt op hun uiterlijk en gedrag. Ze luisteren steeds meer naar hun vrienden. Toch is het goed als je kinderen blijft vertellen wat jij van hun gedrag of uiterlijk vindt. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn.

Goed om te weten

Sommige pubers hebben veel vrienden, andere hebben weinig vrienden. Hoeveel vrienden je kind heeft, heeft meestal te maken met het karakter.

  • Heeft je kind weinig vrienden? Dan heeft het misschien wel diepere vriendschappen.
  • Heeft je kind veel vrienden? Dan zijn die vriendschappen misschien wat oppervlakkiger.
  • Heeft je kind geen vrienden? Dan kan er meer aan de hand zijn.