Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Discrimineren

Als je merkt dat je kind discriminerende opmerkingen maakt over andere mensen, geeft je dat vast een vervelend gevoel. Ook kan het voorkomen dat je kind juist slachtoffer is van discriminatie. Daar kun je je boos over maken of je ongelukkig bij voelen. Het is belangrijk om er met je kind over te praten.

Discriminatie

Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen op basis van kenmerken. Dit kan zijn afkomst, geloof, huidskleur, leeftijd, handicap, sekse en seksuele voorkeur. Racisme is negatief gedrag naar iemand van een ander ras. Welke huidskleur je hebt, zegt natuurlijk niets over wie jij bent. Vooroordelen (gedachten) leiden soms tot discriminatie (gedrag), maar niet altijd. Discriminatie is volgens de Nederlandse grondwet verboden.

Wat doe je als je kind discrimineert?

 • Praat op een rustig moment met je kind over discriminatie. Vraag waarom het zulke dingen zegt.
 • Misschien kun je erachter komen of je kind vooroordelen heeft tegen kinderen met een andere huidskleur.
 • Bespreek ook hoe je kind het zelf zou vinden om gediscrimineerd te worden.

Hoe kun je discriminatie voorkomen?

 • Geef zelf het goede voorbeeld. Bedenk dat je bewust of onbewust signalen kan afgeven over andere mensen die opgevat kunnen worden als discriminatie. Spreek ook niet in de vorm van wij-zij. Door respect en waardering te tonen voor anderen leer je kinderen dat mensen met andere gewoonten niet raar of eng zijn.
 • Probeer je kind meer begrip te laten krijgen voor mensen met een andere achtergrond. Breng je kind in contact met veel verschillende mensen. Zo leert je kind ook andere gewoonten, muziekstijlen, feesten en talen kennen.
 • Als er nieuwsberichten zijn over mensen die gediscrimineerd worden, praat hier dan over met jouw kind.
 • Praat met vrienden, andere ouders, familieleden of een leraar/docent over jullie ervaringen met discriminatie. Zij hebben vast goede tips over hoe je ermee om kunt gaan of wat je moet doen.

Wat doe je als je kind wordt gediscrimineerd?

Als je kind wordt gediscrimineerd, kun je daar van schrikken en je boos voelen. Je kunt je kind helpen.

 • Blijf zelf rustig en luister naar je kind. Ga na welke gevoelens je kind heeft. Probeer samen te ontdekken waarom iemand je kind discrimineert.
 • Neem contact op met de leiding van de school, de sportvereniging of het buurthuis waar de discriminatie gebeurde. Vraag hen er iets aan te doen.
 • Ook is het belangrijk om samen met je kind te bedenken hoe het zich kan verweren tegen discriminatie. Help je kind om niet boos te worden, maar juist het gesprek aan te gaan. Je kunt hierbij hulp zoeken.
 • Je kind kan ook contact opnemen met iemand van De Kindertelefoon om het verhaal kwijt te kunnen en advies te vragen. Dit kan telefonisch (0800-0432) of op Kindertelefoon.nl via de chat. Is je kind ouder dan 18, dan kan het bellen of chatten met Allesoke.nl (0800-0450).
 • Discriminatie melden heeft altijd zin. Dat kun je doen via Discriminatie.nl. Je kunt ook gratis bellen met de discriminatie meld- en advieslijn van Discriminatie.nl: 0800-0880. Als er een Anti Discriminatie Bureau bij jou in de buurt is, kunnen zij helpen om de discriminatie op te lossen. Zij kunnen je ook helpen om aangifte te doen bij de politie of je daarin adviseren.