Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Cyberpesten

Je puber maakt waarschijnlijk regelmatig gebruik van internet en sociale media. Dan kan hij te maken krijgen met cyberpesten (digitaal pesten). Bij cyberpesten gebruiken pubers media om een ander te pesten of zijn gegevens te misbruiken. Cyberpesten herkennen is belangrijk, zodat je er snel iets aan kunt doen. Nog beter is het als je digitaal pesten kunt voorkomen. Help je puber om te gaan met nare berichten op internet.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is pesten via internet en sociale media. Bijvoorbeeld:

  • Gemene berichten sturen via WhatsApp of mensen buitensluiten in WhatsApp-groepen.
  • Iemand uitschelden of belachelijk maken op Facebook of in chats.
  • Haattweets
  • Dreigberichten of dreigmails sturen.
  • Een wachtwoord stelen of een nep-account aanmaken.
  • Foto’s of filmpjes van iemand anders op internet zetten, bijvoorbeeld naaktfoto’s.

Het gaat pas om pesten als dit soort dingen regelmatig gebeuren en als ‘de pester’ het met opzet doet. Het kan voorkomen dat kinderen wel last hebben van dit soort gedrag, maar dat ze het zelf niet als pesten benoemen.

Soms gebeurt digitaal pesten anoniem. Je puber weet dan niet van wie het bericht afkomstig is.

Voorkom dat je puber gepest wordt op het internet

Pubers die weten van de gevaren op internet lopen minder kans om gepest te worden. Het is dus belangrijk om dit onderwerp met je kind te bespreken. Andere tips om dit te voorkomen:

  • Vertel dat niet alle vriendschapsverzoeken geaccepteerd hoeven worden. Een onbekende kun je beter niet accepteren.
  • Leg je puber nogmaals uit dat het niet verstandig is om gevoelige of persoonlijke informatie te delen op het internet (naam, telefoonnummer etc.).
  • Vertel dat je puber het altijd moet overleggen met jou als ouder als hij toch ergens de gegevens wil achterlaten.
  • Laat tot slot weten dat je puber altijd alles mag bespreken met jou of andere vertrouwenspersonen.
  • Heeft je puber weinig zelfvertrouwen? Help je puber dan zijn zelfvertrouwen te vergroten. Dan groeit ook de weerbaarheid. Je puber durft dan beter voor zichzelf op te komen en durft sneller hulp te zoeken.

Voorkom dat je puber gaat pesten op het internet

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Ook op sociale media. Leer je kind om respectvol om te gaan met anderen op het internet.
  • Praat regelmatig met je puber over sociale media. Bespreek ook ervaringen waar je puber boos van werd en wat de reactie was van je puber. Leg uit dat iemand uitschelden, kleineren of vernederen pesten is.
  • Bespreek de gevolgen die pesten (of nare grappen) kan hebben voor een slachtoffer.

Hoe herken je digitaal pesten?

Online gepest worden is voor kinderen net zo erg als gepest worden in de buurt of op school. Pubers vertellen het niet snel als ze gepest worden. Je kunt het soms merken doordat ze ineens ander gedrag laten zien: moe, buikpijn, niet meer vrolijk, humeurig als ze achter de computer hebben gezeten. Het pesten, ook online, is het ergst in de leeftijd van 11 tot 15 jaar.

Als je vermoedens hebt van het pesten, is het belangrijk dat je op tijd ingrijpt. Praat regelmatig met je puber over sociale media en veilig mediagebruik. Bespreek de leuke en minder leuke ervaringen.

Tip 1: praat er regelmatig over

Het beste kun je zelf zo nu en dan het onderwerp aansnijden. Vraag of je puber hij wel eens merkt dat iemand online gepest wordt (ook wel: digitaal pesten, of cyberpesten) en vraag naar de manieren waarop dat gebeurt.

Tip 2: vertel je puber waar informatie en hulp te vinden is

Bedenk samen wat je kunt doen tegen cyberpesten. En vertel je puber over de informatie en hulp die hij zelf online kan vinden via de Kindertelefoon of op de website Meldknop.nl.

Tip 3: vraag ook wat de school doet

Vraag ook de mentor op school of er aandacht wordt besteed aan cyberpesten en op welke manier.

Meer weten?

  • Kijk voor meer informatie over cyberpesten op Stoppesten.nu.
  • Lees de tips over hoe je cyberpesten kunt aanpakken.
  • Op NJI.nl lees je meer over cyberpesten, sexting en grooming.
  • Voor pubers is er de website Pestweb.nl.