Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Cyberpesten herkennen

Kinderen vertellen het niet snel als ze gepest worden. Je kunt het soms merken doordat ze ineens ander gedrag laten zien: moe, buikpijn, niet meer vrolijk, humeurig als ze achter de computer hebben gezeten.

Het pesten, ook online, is het ergst in de leeftijd van 11 tot 15 jaar.

Tip 1: praat er regelmatig over

Het beste kun je zelf zo nu en dan het onderwerp aansnijden. Vraag of je kind het wel eens merkt dat iemand online gepest wordt (ook wel: digitaal pesten, of cyberpesten) en vraag naar de manieren waarop dat gebeurt.

Tip 2: vertel je kind waar informatie en hulp te vinden is

Bedenk samen wat je kunt doen tegen cyberpesten. En vertel je kind over de informatie en hulp die het zelf online kan vinden via de Kindertelefoon of op de website Meldknop.nl.

Tip 3: vraag ook wat de school doet

Vraag ook de mentor op school of er aandacht wordt besteed aan cyberpesten en op welke manier.

Meer weten?

Lees de tips over hoe je cyberpesten kunt aanpakken. Op NJI.nl lees je meer over cyberpesten, sexting en grooming.