Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Ziekenhuisopname

Als je kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het belangrijk dat je het goed voorbereidt.

Vertel je kind wat er gaat gebeuren en wat het zal ervaren, zodat het zich achteraf niet verraden voelt. Je kind voorbereiden op het ziekenhuis betekent niet dat je het geruststelt en doet alsof de ziekenhuisopname niets voorstelt. Je uitleg kan zelfs meer spanning opwekken bij je peuter, en ook angst kun je met je voorbereiding niet voorkomen. Toch is het goed als kinderen weten waar ze aan toe zijn.

Hoe vertel je over het ziekenhuis?

Hoe jonger je kind is, hoe moeilijker het is om het goed voor te bereiden. Je kunt bij jonge kinderen hulpmiddelen gebruiken, zoals een schoenendoos en een pop, doktersspulletjes en een mondkapje. Spelenderwijs vertel je dan hoe het in het ziekenhuis toegaat. Uiteraard is het handig om dat van tevoren aan het ziekenhuispersoneel te vragen.

Wat vertel je?

Je kunt vertellen wat er met je kind gaat gebeuren, op een manier die aansluit bij de leeftijd en het begripsvermogen van je peuter. Het is verstandig om uit te leggen wat je kind gaat voelen en hoe het zich zal voelen. Moet je kind geopereerd worden, vertel dan over het mondkapje of de prik die het krijgt. Moet je kind een pijnlijke behandeling ondergaan, dan is het beter om dat wel te vertellen. Vertel er natuurlijk bij dat die pijn ook weer overgaat.

Wanneer?

Zodra je weet dat je kind moet worden opgenomen, kun je al beginnen met de voorbereiding. Het is goed om er regelmatig even over te praten. Je hoeft het hele verhaal niet in een keer te vertellen. Het is vooral belangrijk dat je kind weet dat het ook weer thuiskomt, en dat jij er misschien niet steeds bij zult zijn. Kun je niet overal bij aanwezig zijn, zeg dan duidelijk tegen je kind dat je weer terugkomt.

Kindgericht ziekenhuis

Om je ervan te verzekeren dat het ziekenhuis waar je kind wordt opgenomen kindgericht werkt, kun je van tevoren nagaan of:

  • je bij je kind mag zijn als het onder narcose wordt gebracht;
  • je op de uitslaapkamer mag zijn als je kind wakker wordt;
  • je in de kamer van je kind mag overnachten.

Meer informatie vind je op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis.