Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Vaginale afscheiding

Kom je wat afscheiding tegen in de onderbroek van je peuter? Dit is helemaal niet gek. Ook jonge meisjes kunnen wat vaginale afscheiding hebben.

Wat is vaginale afscheiding?

De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm. Soms komt hier wat van naar buiten. Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, wordt het een beetje geel. Bij veel meisjes kun je wat gelige afscheiding zien in het ondergoed.

Ongewone afscheiding

Een bekende oorzaak voor afscheiding, zijn wormpjes. Zij kruipen vanuit het poepgaatje omhoog en veroorzaken jeuk en irritatie. Verder kan verkeerd afvegen (van achter naar voor) of een slechte hygiëne ook voor overmatige afscheiding zorgen.

Als je dochter steeds meer afscheiding heeft, heeft ze misschien een infectie. Ze heeft dan waarschijnlijk ook last van jeuk en een wat rode en pijnlijke huid in de vagina.

Neem contact op met je huisarts:

  • Als de klachten erg hinderlijk zijn, steeds terugkomen of lang duren.
  • Als er bloed bij zit.
  • Bij andere verschijnselen waarover je je zorgen maakt.