Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Oorpijn en oorontsteking

Kinderen zijn vaak heel vatbaar voor verkoudheid en oorontsteking. Een oorontsteking is vervelend en soms heel pijnlijk, maar gaat meestal vanzelf weer over.

Oorpijn

Bij oorpijn ervaren peuters zeurende, scherpe, stekende of kloppende pijnklachten in of rond het oor.

Soms komt er etterend of bloederig vocht uit het oor (loopoor). Je kunt misschien niet zien waar dit vocht vandaan komt, omdat de ontsteking diep in het oor kan liggen. Daarbij kan je kind koorts hebben.

Peuters geven bij een oorontsteking lang niet altijd aan dat hun oor zeer doet. Soms zijn ze alleen hangerig en/of koortsig of lijken ze buikpijn te hebben.

Soms ligt de oorzaak van oorpijn buiten het oor. Er is dan sprake van ‘uitstralende pijn’, bijvoorbeeld pijn veroorzaakt door een aandoening aan het gebit, aan de amandelen, in de mond of in de keel of de nek.

De buis van Eustachius en slijmoor

De buis van Eustachius verbindt de ruimte achter het trommelvlies, het middenoor, met de neusholte. De buis is bekleed met slijmvlies, net als de neus, en houdt de druk in het oor in evenwicht.

Bij verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en in de buis van Eustachius gezwollen. Daardoor ontstaat onderdruk in het oor en wordt het trommelvlies naar binnen getrokken. Dat is nog geen oorontsteking, maar wel vaak pijnlijk. Als er geen ziektekiemen bij komen, maar de onderdruk wel lang blijft, krijgt je kind een slijmoor. Je kind krijgt geen koorts, maar het hoort wel tijdelijk minder. Meer dan 80% van de peuters heeft wel eens een slijmoor (glue ear). Een slijmoor gaat meestal vanzelf over, maar dat kan een tijd duren, soms wel drie maanden. Als de spraakontwikkeling van je kind achter blijft, worden er soms trommelvliesbuisjes geplaatst, zodat je kind direct weer goed hoort.

Als er wel ziekteverwekkers (bacteriën of virus) bij de onderdruk en het vocht komen, ontstaat een middenoorontsteking. Het trommelvlies is dan pijnlijk en rood, vaak nog wel ingetrokken. Dit gaat meestal vanzelf over. Als er te veel pus in het oor ontstaat, gaat het trommelvlies juist bol staan. Soms ontstaat een loopoor.

Loopoor

Bij een acute middenoorontsteking hoopt zich soms pus, ontstekingsvocht, op in het middenoor. Die pus kan drukken op het trommelvlies en een scheurtje maken in het trommelvlies. Het vocht komt dan naar buiten. Dit is een loopoor. De pijn en de koorts worden dan minder. De pus ziet eruit als snot. Het is lichtgeel-groen, vrij dun en het stinkt vaak. Het scheurtje geneest vanzelf weer.

Heeft je kind een loopoor? Zorg dan dat het oor goed schoon blijft.

 • Dep regelmatig de pus uit de oorschelp. Doe dit met een wattenbolletje, nooit met wattenstokjes!
 • Was daarna goed je handen.
 • Maak alles schoon waar de pus mee in contact is geweest.

Wat kun je doen als je peuter oorpijn heeft?

Als je kind oorpijn heeft, is het belangrijk dat het genoeg blijft drinken. Het is niet erg als je kind niet wil eten. Je kunt tegen de pijn eventueel paracetamol geven. De drogist of apotheek kan je adviseren over de juiste dosering en de juiste vorm (drankje, tablet of zetpil). Het kan helpen tegen de pijn om het hoofdeinde van het bed wat hoger te zetten.

Genezing

Een oorontsteking gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Misschien is het gehoor nog een paar weken verminderd, maar dit geneest ook vanzelf.

Wanneer moet je met oorpijn naar de huisarts?

Het is alleen nodig om naar de huisarts te gaan als:

 • je kind jonger is dan 3-6 maanden;
 • je kind een ontsteking heeft aan beide oren tegelijk en jonger is dan 2 jaar;
 • je kind langer dan drie dagen pijn en koorts heeft;
 • je kind voor de derde keer in een jaar oorpijn heeft;
 • er langer dan een week vocht uit het oor komt;
 • je kind voortdurend blijft huilen en ontroostbaar is.

Kijk ook eens bij:

 • Thuisarts.nl – oorontsteking
 • Thuisarts.nl – slijmoor
 • Thuisarts.nl – trommelvliesbuisjes