Peuter
Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?
Diarree
Diarree is waterige, dunne ontlasting die vaker komt dan je gewend bent. Meestal gaat diarree na één of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer. Als peuters diarree hebben, hebben ze meestal ook last van buikkrampen.
Wat veroorzaakt diarree?
Diarree wordt meestal veroorzaakt door de voeding. Diarree kan ook ontstaan door een virus of een bacterie die het lichaam binnenkomt door bedorven voedsel of besmet water. Je kunt ook besmet raken door contact met iemand anders die diarree heeft. De darmwand raakt ontstoken en neemt minder vocht op dan normaal. Daardoor is de ontlasting zo waterig en dun.
Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.
Tips
- Let bij het eten maken altijd goed op de hygiëne.
- Let er op tot wanneer het voedsel houdbaar is.
- Leer kinderen om altijd hun handen te wassen nadat ze naar de wc zijn geweest en voordat ze aan tafel gaan.
Voedselintolerantie
Kinderen kunnen ook diarree krijgen als ze voedsel binnenkrijgen waar ze intolerant voor zijn, zoals bijvoorbeeld gluten.
Laat je peuter meer drinken!
Peuters moeten vaak overgeven als ze diarree hebben. Soms hebben ze ook koorts. Hierdoor verliezen ze veel vocht en lopen ze het risico uit te drogen. Daarom is het belangrijk om je kind meer (water) te laten drinken dan normaal.
Geef je kind niet te veel tegelijk te drinken, want daardoor kan het weer gaan overgeven. Geef elke vijf tot tien minuten een klein beetje, bijvoorbeeld één of twee slokjes of lepeltjes water of thee. Ook als je kind na het drinken weer moet overgeven, houdt het altijd een beetje vocht binnen. Zodra het overgeven minder wordt, kun je steeds grotere hoeveelheden geven. Dan hoeft je kind ook niet meer zo vaak te drinken.
Welke voeding is goed bij diarree?
Peuters kunnen lange tijd last hebben van diarree zonder dat ze klachten hebben of slecht groeien. Hoe kun je diarree bij je peuter tegenaan?
- Veel drinken is belangrijk. Geef niet meer dan 1 liter per dag te drinken. Meer vocht kunnen de darmen van je kind niet aan.
- Geef heel weinig of tijdelijk helemaal geen vruchtensap. In vruchtensappen en vooral in appelsap zitten suikers die de diarree kunnen versterken.
- Smeer margarine uit een kuipje op brood en gebruik voor de warme maaltijd margarine, bak- en braadproduct of olie. Het is namelijk mogelijk dat je kind onvoldoende vet binnenkrijgt. Kies eventueel tijdelijk voor volle melk(producten).
- Kies voor volkorenbrood en geef ruime hoeveelheden groente en fruit. Voeding die voldoende vezels bevat gaat peuterdiarree tegen.
Als kinderen met diarree geen zin hebben in eten, is dat niet erg. Ze hoeven pas weer te gaan eten als ze trek krijgen.
Uitdroging tegengaan
Bij hevige diarree kun je met een speciaal oplospoeder (ORS-poeder) een drankje maken om uitdroging tegen te gaan. Dit poeder is te koop bij de apotheek of drogist. Wees voorzichtig met diarreeremmers.