Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Bloedarmoede

Als je peuter bloedarmoede heeft, wordt er te weinig zuurstof naar de spieren en andere organen en weefsels vervoerd, waardoor je kind zich snel moe en uitgeput voelt.

Hoe ontstaat bloedarmoede?

Bloedarmoede bij een peuter kan ontstaan doordat er te weinig hemoglobine in het bloed zit, bijvoorbeeld door een tekort aan ijzer of vitamine B12. Hemoglobine is een ijzerhoudend eiwit dat in de rode bloedcellen zit en dat zorgt voor het zuurstoftransport in het lichaam. Bloedarmoede kan ook ontstaan doordat het lichaam de rode bloedcellen niet voldoende aanmaakt of te snel afbreekt.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

Als je kind bloedarmoede heeft, voelt het zich snel moe en uitgeput. Het voelt zich waarschijnlijk ook snel duizelig. Je kind krijgt een bleke huid en kan last hebben van oorsuizingen, kortademigheid en hartkloppingen.

De behandeling van bloedarmoede

Allereerst is het belangrijk dat de huisarts met een onderzoek aantoont of je kind inderdaad bloedarmoede heeft. De behandeling hangt af van de oorzaak van de bloedarmoede. Meestal lukt het wel om via goede voeding het hemoglobinetekort weer op peil te brengen. IJzer zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli en sperziebonen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees en vleeswaren, vis en eieren. Soms zal de huisarts ook een medicijn voorschrijven, bijvoorbeeld een ijzerdrankje.