Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag en kan besmettelijk zijn. Gordelroos komt bij peuters maar zelden voor.

Hoe ontstaat gordelroos?

Gordelroos wordt, net als waterpokken, veroorzaakt door een herpesvirus. Als je kind eerder waterpokken heeft gehad, is dat virus niet helemaal opgeruimd. Het blijft sluimeren in zenuwen en zenuwknopen. Soms wordt het virus later weer actief. Het meest gebeurt dat bij ouderen, maar soms ook bij kinderen. Het is niet helemaal duidelijk waarom het virus weer actief wordt. Misschien speelt een verminderde weerstand een rol.

Jonge peuters krijgen soms gordelroos als hun moeder in de zwangerschap waterpokken heeft gehad en zij in de baarmoeder besmet werden. Oudere peuters kunnen soms gordelroos krijgen als ze als baby waterpokken hadden, terwijl ze nog antistoffen van hun moeder hadden. In dat geval hebben ze zelf niet genoeg antistoffen aangemaakt.

Je kunt vaker gordelroos krijgen.

Symptomen van gordelroos

  • De met vocht gevulde blaasjes van gordelroos en rode vlekjes liggen in groepjes bij elkaar. De huid onder zo’n groepje wordt verzorgd door één zenuw, waar het virus na de waterpokken in is achtergebleven .
  • Het is opvallend dat de blaasjes zich op één lichaamshelft bevinden. Er zit geen enkel blaasje aan de andere kant.
  • Omdat de blaasjes vaak rond het middel zitten, als deel van een gordel, noemen we het gordelroos. Maar het kan ook in het gezicht of op andere plaatsen zitten.
  • Na verloop van tijd drogen de blaasjes in. Dan kun je de korstjes voorzichtig van de huid af wassen en geneest de huid.
  • Kinderen hebben weinig last van gordelroos. Oudere mensen hebben vaak behoorlijk pijn in het gebied van de blaasjes. Zij kunnen er ook grieperig of koortsig van worden.

Wat kun je doen tegen gordelroos?

In de meeste gevallen gaat gordelroos vanzelf weer over. Er kunnen soms bepaalde complicaties optreden. Als de gordelroos bijvoorbeeld in het gezicht zit, kunnen de ogen of de oren aangetast worden. Het is belangrijk om dan langs de huisarts te gaan. Ook wanneer de klachten ernstig zijn of wanneer het toch pijnlijk is, kun je de huisarts raadplegen.

Besmettelijk

De blaasjes zijn besmettelijk zolang ze nog niet zijn ingedroogd. Tot die tijd kunnen ze een ander kind besmetten, dat dan waterpokken krijgt. Geen gordelroos, want dat ontstaat alleen doordat het virus in het eigen lichaam wordt geactiveerd.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over gordelroos en ook informatie over andere huidaandoeningen.