Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Opgezette lymfeklieren

Heeft je kind een verdikking in de nek, onder de arm of in de lies? Dan zijn de lymfeklieren flink aan het werk. Het opzwellen van de lymfeklieren is een normale reactie op een infectie. De klieren zijn na een paar weken meestal vanzelf weer zo groot als ze normaal horen te zijn.

Het lymfestelsel

Lymfeklieren zitten op verschillende plaatsen in het lichaam. Bijvoorbeeld: in de hals, oksels en liezen. Alle lymfeklieren samen worden het lymfestelsel genoemd. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat je niet ziek wordt van bacteriën en virussen.

Oorzaak van opzetten van de lymfeklieren

Als kinderen een infectie oplopen door virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers, gaan hun lymfeklieren flink aan het werk. Het aantal witte bloedcellen in de lymfeklieren wordt dan snel veel groter. Dit zorgt ervoor dat de lymfeklieren opzetten.

In de meeste gevallen is een opgezette lymfeklier dus gewoon een teken dat het lichaam zijn werk goed doet.

Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan?

Ga naar de huisarts als:

  • Je kind naast vergrote lymfeklieren ook andere klachten heeft, zoals ernstige moeheid, hoge koorts of flink gewichtsverlies.
  • Er meer dan één lymfeklier is opgezet.
  • Je kind na een verwonding een rode streep op de huid krijgt die van een wond naar de lymfeklier loopt.