Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking, of meningitis, wordt meestal veroorzaakt door de schadelijke typen meningokokkenbacteriën, pneumokokken en soms ook door de Hib-bacterie. Ook sommige virussen kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. Je kind krijgt vaccinaties die hersenvliesontsteking moeten voorkomen. Helaas zijn er ook andere bacteriën en virussen die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Hersenvliesontsteking is een zeer ernstige aandoening en moet direct behandeld worden. Als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is, is het noodzakelijk om acuut medische hulp in te schakelen.

Symptomen van hersenvliesontsteking

Kinderen met hersenvliesontsteking zijn heel ziek. Ze hebben koorts en kunnen daarbij suffig zijn, zijn vaak misselijk en moeten soms braken. Soms hebben ze een stijve nek (nekkramp) waarbij ze het hoofd niet naar voren kunnen buigen.

Vlekken op de huid

Bij hersenvliesontsteking kunnen er ook vlekken (eigenlijk kleine bloeduitstortinkjes) op de huid ontstaan, die niet weggaan als je erop drukt (bijvoorbeeld met een glas).

De vlekken zijn een teken van bloedvergiftiging door de bacteriën. Ze beginnen als kleine speldenknopjes, maar worden geleidelijk groter. Dat gebeurt meestal binnen een paar uur, soms zelfs voordat er andere symptomen zichtbaar zijn. Als je kind deze vlekken heeft, is er dringend medische hulp nodig.

Diagnose en behandeling van hersenvliesontsteking

De arts stelt de diagnose door een of meerdere tests te doen. Als je kind inderdaad geïnfecteerd is met de schadelijke bacteriën, zal er een behandeling plaatsvinden met antibiotica. Hoe eerder deze behandeling plaatsvindt, hoe beter de kans op herstel. Daarom wordt de behandeling vaak al gestart bij een voorlopige diagnose van hersenvliesontsteking.

Complicaties

Als behandeling te lang op zich laat wachten, kunnen er ernstige complicaties optreden. Mogelijke complicaties van hersenvliesontsteking zijn:

  • doofheid;
  • epileptische aanvallen;
  • uitval van zenuw- of hersenfuncties.
  • Mogelijke complicaties van bloedvergiftiging zijn:
  • bloedingen doordat het bloed niet goed stolt;
  • verminderde bloedtoevoer naar organen en weefsels.