Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen.

Kinkhoest is besmettelijk

Kinkhoest is heel besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog drie tot vier weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Binnen een gezin is de kans dat iemand met kinkhoest de andere (niet-gevaccineerde) gezinsleden besmet heel groot.

Vaak wordt pas weken na het begin van het hoesten aan kinkhoest gedacht. In de omgeving heeft dan al besmetting plaatsgevonden en is er niets meer aan te doen. Het hoesten kan vele weken duren.

Kinkhoest uitbraken

Vaccinatie tegen kinkhoest is tegenwoordig niet meer optimaal beschermend. Kinkhoest uitbraken komen tegenwoordig dan ook regelmatig voor, ook op de basisschool. Vrouwen die zwanger zijn kunnen een 22 wekenprik halen. Door vaccinatie kun je je baby beschermen tegen kinkhoest.

Ziekteverschijnselen

  • Hangerigheid, lusteloosheid, hoesten.
  • Kort op elkaar lange en hevige hoestbuien met taai slijm, en een lange, gierende inademing.
  • Benauwdheid, blauw aanlopen en soms overgeven door de hoestbuien.

Er bestaat geen goede behandeling tegen kinkhoest. Een antibioticakuur kan ervoor zorgen dat de besmettelijke periode korter wordt. Dat is alleen zo als al vroeg met de kuur wordt begonnen. De kuur heeft weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte.

Vaccinatieschema

In het Rijksvaccinatieprogramma is het kinkhoestvaccin opgenomen als combinatievaccin voor zwangere vrouwen (22 wekenprik), baby’s en kleuters. Als je als moeder bent gevaccineerd tijdens de zwangerschap, heeft je baby 1 prik minder nodig. De eerste prik start dan bij 3 maanden in plaats van 2 maanden. Heb je als moeder geen 22 wekenprik gehaald? Dan krijgt je kind bij 2 maanden een extra vaccinatie (DKTP-Hib-HepB).

Heb je als moeder wél de 22 wekenprik gehaald? Dan ziet het vaccinatieschema het eerste jaar er als volgt uit:

  • 3 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB en een vaccinatie tegen Pneumokokken
  • 5 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB en een vaccinatie tegen Pneumokokken
  • 11 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB en een vaccinatie tegen Pneumokokken
  • 14 maanden: vaccinatie tegen BMR en een vaccinatie tegen meningokokken (MenACWY)

De DKTP-Hip-HebB-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib en hepatitis B. De BMR-prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Deze BMR-prik wordt nog een keer herhaald als je kind 9 jaar is.