Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Hoofdpijn

In verreweg de meeste gevallen is hoofdpijn onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van spanningen, net als buikpijn en soms slecht slapen. Bespreek samen wat je kind dwarszit en zoek naar een oplossing.

Als onduidelijk blijft waar de klachten vandaan komen, kun je samen met je kind een pijnkalender bijhouden.

Pijnkalender

Schrijf ’s avonds op de pijnkalender of je kind die dag pijn heeft gehad en hoeveel: geen pijn, een beetje pijn of heel veel pijn. Als je allebei vergeet dat de pijnkalender moet worden ingevuld, betekent dit dat je peuter ‘geen pijn’ heeft gehad. Leg dit van tevoren aan je kind uit. Als je na verloop van tijd de lijst bekijkt, kan er een patroon zichtbaar worden. Je kunt dan bijvoorbeeld zien dat je kind steeds hoofdpijn of buikpijn heeft vóór een bepaalde activiteit of als het ergens naartoe moet. Klachten verminderen vaak al tijdens het bijhouden van de kalender.

Maak je je toch ernstige zorgen? Dan kun je beter even langs de huisarts gaan.