Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Sport en bewegen

Sporten en bewegen is fijn en belangrijk voor je kind. Je kind ontmoet leeftijdsgenoten en ontwikkelt zichzelf. Bovendien is bewegen gezond.

Sport stimuleren

Wanneer je kind zorgintensief is, ben je misschien geneigd het extra te beschermen. Bijvoorbeeld omdat je bang bent voor blessures. Probeer je kind toch te stimuleren om te sporten want met de juiste begeleiding is sporten met een beperking heel goed mogelijk.

Samen Sporten

Vanuit het project Samen Sporten kijkt NOC*NSF naar de toegankelijkheid van sportclubs voor mensen met een handicap. Voor kinderen met een beperking is het niet altijd vanzelfsprekend om te gaan sporten en lid te worden van een sportclub. NOC NSF kan de sportclub bij jullie in de buurt helpen met een stappenplan. Je kind kan lid worden van een Sportbende. Die test wat er voor nodig is om in jullie eigen buurt mee te kunnen doen. Kijk op NOCNSF.nl voor meer informatie.

Aangepast sporten

Wanneer je op zoek bent naar een aangepaste sport voor je kind, kun je hiervoor bij de reguliere sportbond in je buurt terecht. In principe bestaat er voor elke sport een aangepast alternatief. Zo kunnen kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking toch van het sporten en bewegen genieten. Kijk voor meer informatie op Unieksporten.nl of Sportindebuurt.nl. Ook de fysiotherapeut bij jullie in de buurt, kan je er meer over vertellen.

Fitkids

Fitkids is een fitness- en oefenprogramma voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. In een Fitkids-uur sport je kind zowel individueel als in een groep, onder begeleiding van een (kinder-) fysiotherapeut. Je kind ontdekt dat bewegen leuk en goed voor je is. Het uiteindelijke doel is de doorstroom naar een sportclub. Fitkids wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Neem contact op met het Fitkidscentrum voor meer informatie: Fitkids.nl.

Je kind helpen kiezen

De beste manier om te weten welke sport je leuk vindt, is om het uit te proberen. Je kunt bij iedere sportclub of activiteit eerst een proefles doen. Na een proefles kun je kijken of je kind ermee door wil gaan. Praat samen met je kind over wat het sporten gaat betekenen. Hoeveel tijd en energie gaat dit kosten, vindt je kind het leuk? En heeft het hier energie voor?

Kijk voor meer informatie over sporten met een beperking op Specialheroes.nl.