Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Op aangepaste vakantie

Er zijn allerlei mogelijkheden voor aangepaste vakanties, in binnen- en buitenland.

Aangepaste accommodaties

Het is natuurlijk het fijnst als alle voorzieningen die jullie thuis hebben, ook op jullie vakantiebestemming aanwezig zijn. Denk aan: drempelvrij, extra ruimte, een hoog-laag bed, een tillift of een douchestoel. Maar het is ook belangrijk dat het zwembad en de speelvoorzieningen goed bereikbaar zijn. Websites als Deblauwegids.nl en Bungalowparkoverzicht.nl geven een overzicht van aangepaste vakanties, campings en accommodaties in binnen en buitenland.

Thuiszorg en hulpmiddelen

Op een Nederlands vakantieadres kan de lokale thuiszorgorganisatie zorgen voor hulpmiddelen en ondersteuning. De VVV biedt informatie en de zorgverzekeraar draagt bij in de kosten. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een opvouwbaar aangepast kinderbed of zwemhulpmiddelen aan te schaffen. Op internet worden deze ook tweedehands aangeboden.

Vakanties met begeleiding

Wanneer je tijdens de vakantie de zorg even uit handen wilt geven, zijn er verschillende vakantieadressen die voor je kind(eren) een zorg- en activiteitenservice bieden. Tijdens de vakanties van Stichtingwigwam.nl wordt er bijvoorbeeld een dagprogramma geboden voor kinderen met een beperking. En Stichtingbio.nl biedt de optie tot zorg-plus: de mogelijkheid om de zorg over te laten aan een professionele hulpverlener.

Budgetvakanties

Sommige vakanties, zoals die van Stichtingwigwam.nl, kunnen geheel of gedeeltelijk worden betaald vanuit het zorgbudget. Je kunt jullie vakantie-aanbieder vragen naar de mogelijkheden. Gezinnen met een klein budget kunnen via Stichtingbio.nl gebruik maken van Bio sponsorvakanties.

Verwenvakanties

Er zijn organisaties die zorgintensieve gezinnen een verwenvakantie aanbieden. Gratis of tegen een klein tarief. Zo zijn er de rolstoelvriendelijke vakantiehuizen van Kinderfonds.nl. En bieden Villapardoes.nl en Care4kidz.nl zorgintensieve gezinnen kosteloos een fijne vakantie of weekend weg.