Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Omgaan met de uitslag

Wanneer de uitslag komt, kan dit heftig en confronterend zijn. Zeker als je deze uitslag niet had verwacht. De uitslag kan ook een gevoel van opluchting geven. Nu weet je wat er aan de hand is en kun je samen met professionals kijken welke zorg jouw kind nodig heeft.

Jezelf de tijd gunnen

Het krijgen van een uitslag kan heel erg definitief voelen. Misschien had je hiervoor nog hoop dat het allemaal wel mee zou vallen. Met een diagnose kan dat ineens allemaal anders zijn geworden. Ook kan de uitslag heel onverwacht zijn. Bijvoorbeeld omdat je helemaal niet wist dat er iets aan de hand is met jouw kind, of omdat het veel ernstiger is dan verwacht. Probeer jezelf de tijd te gunnen om de uitslag op je in te laten werken.

Delen met anderen

Je kunt zelf het moment kiezen waarop je de uitslag wilt delen met anderen. Misschien kun je dit in het begin nog helemaal niet opbrengen. Als het moeilijk is om dit persoonlijk vertellen, kun je er ook voor kiezen om dit op een andere manier te doen. Bijvoorbeeld via de e-mail of een blog. Eventueel kun je erbij zetten dat het nog te moeilijk is om hier persoonlijk met anderen over te praten.

Reacties op de uitslag

Iedereen gaat anders met de uitslag om, en dat is oké. Ook anderen kunnen tijd nodig hebben om te wennen aan de uitslag. De diagnose kan opnieuw zorgen voor verdriet, waar iedereen op zijn of haar manier mee omgaat.

Een vervolgafspraak

Vaak ben je op het moment van het horen van een uitslag zo overweldigd, dat het niet meer lukt om vragen te stellen. Het is voor je gezin wel heel belangrijk om goede antwoorden te krijgen. Je kunt daarom altijd om een vervolgafspraak vragen met een arts of specialist die je er meer over kan vertellen.