Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Psycholoog

Een psycholoog kan je helpen bij de emoties die het krijgen van een zorgintensief kind losmaakt en de impact die het heeft op jou als ouder.

Behandeling en therapie

Een psycholoog kijkt als eerste met je naar wat er aan de hand is. Wat is je vraag? Wat speelt er? Daarna kijkt de psycholoog wat eraan gedaan kan worden: de behandeling. Tijdens de behandeling kijkt de psycholoog regelmatig met jou wat goed gaat en wat eventueel anders kan. Een behandeling bestaat niet alleen uit het praten over je vragen en problemen. Je doet ook oefeningen en krijgt praktische tips.

Kijken naar patronen

Het krijgen van een zorgintensief kind kan invloed hebben op allerlei gewoontes en gedachten die je als persoon hebt. Misschien ben je wel een enorme perfectionist, en ben je met het krijgen van een zorgintensief kind je gevoel van controle kwijt. Of voel je je snel verantwoordelijk, en roept het krijgen van een zorgintensief kind allerlei schuldgevoelens op. Een psycholoog leert je om hier vanaf een afstand naar te kijken, en gaat samen met jou op zoek naar goede manieren om hiermee om te gaan.

Emotionele steun

Een psycholoog kan je ook helpen bij het rouwproces en het omgaan met het verdriet. Een psycholoog kijkt samen met jou wat ervoor nodig is om goed voor jezelf te zorgen en je prettiger te voelen. Ook wanneer je zelf al van alles hebt geprobeerd, kan een psycholoog samen met jou op zoek gaan naar nieuwe oplossingen.

Verwijzing

Voor ondersteuning van een psycholoog heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Probeer niet te aarzelen of je te schamen om hulp van een psycholoog te vragen. Soms zijn een paar gesprekken al voldoende om je beter te voelen. De psycholoog kijkt mee vanuit een andere en neutralere hoek dan bekenden voor je kunnen doen en heeft bovendien een geheimhoudingsplicht.