Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Broers en zussen ondersteunen

Het is altijd goed om ook met je kinderen die geen intensieve zorg nodig hebben te blijven praten. Zeker als je merkt dat je kind het lastig heeft met de situatie of allerlei vragen heeft.

Een goede uitleg helpt

Brussen kunnen veel vragen hebben over wat er met hun broer of zus aan de hand is. Zij kunnen zich zorgen maken over dingen die ‘klein’ lijken, maar voor je kind groot aanvoelen. Bijvoorbeeld of het niet heel eng is, als je iedere dag een prik moet. Soms hebben ze iets ook maar half begrepen, en maakt je kind het hierdoor groter dan het is. Het helpt als je regelmatig goede uitleg geeft, die past bij de leeftijd van je kind. In de bibliotheek zijn allerlei boeken te vinden, die je samen met je kind kunt lezen.

Heftige vragen

Soms kun je merken dat een vraag voor jezelf heftig is. Wees hier open over: een kind voelt dat meteen. Je kunt in dat geval altijd een professional zoals de kinderarts of een therapeut vragen om je hierbij te helpen. Door goede antwoorden te geven, gaan brussen minder snel zich van alles inbeelden. Ze hebben dan geen kans om het zelf groter of erger te maken.

‘Nee’ leren zeggen

Brussen leren sneller zelfstandig te zijn en voelen vaak al op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid. Ook zijn ze vaak erg zorgzaam. Dit zijn mooie eigenschappen, zolang je kind ook leert om grenzen aan te geven en regelmatig ‘nee’ te zeggen. Geef je kind de boodschap dat ‘nee’ zeggen oké is. Als je kind grenzen aan geeft is het belangrijk om hier serieus op te reageren. Je kunt het ‘nee’ zeggen ook samen oefenen, met een stevige houding en een duidelijke stem.

Één op één tijd

Het is belangrijk dat er één op één tijd is, waarbij alle aandacht naar de broers of zussen gaat. Tijd om samen dingen te doen die je kind leuk vindt of om even lekker te niksen. Ook korte momenten kunnen al heel erg helpen. Probeer te voorkomen dat je andere kinderen teveel meehelpen bij de zorg en uiteindelijk jonge mantelzorgers worden.