Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Hulp vragen

Omgaan met alle emoties over de beperking, stoornis of ziekte van je kind is een ingewikkeld proces. Het kan helpen om er met anderen over te praten: iemand uit je omgeving of een professional.

Vastlopen in rouwtaken

Soms lukt het niet om bepaalde rouwtaken uit te voeren. Omdat je het verdriet blijft ontkennen bijvoorbeeld. Je bang bent voor je gevoelens van verdriet, boosheid of schuld. Of je ervaart dat je kind en jijzelf niet gelukkig zijn, waardoor het niet lukt om opnieuw van het leven te genieten.

Erover praten

Het kan helpen om erover te praten met mensen die je vertrouwt. Iemand die naar je wil luisteren en hier de tijd voor neemt. Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar ook een professional zoals een maatschappelijk werker of psycholoog kan hierbij ondersteunen.

Hulp vragen voor je kind

Het kan zijn dat het je als ouder lukt om je kind goed te ondersteunen. Maar misschien is je kind niet zo’n prater, of roepen de frustraties en emoties van je kind bij jouzelf teveel verdriet op. Vraag de behandelaars van je kind – bijvoorbeeld de kinderarts, psycholoog of therapeut – tijdig om hulp, als dat nodig lijkt. Ook een vertrouwenspersoon als een goede kennis, de leerkracht of de sportcoach, kan je kind helpen bij het praten over ervaringen en gevoelens.