Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Artsen en therapeuten

Met een zorgintensief kind heb je vaak automatisch een team van artsen en therapeuten om je heen. Zij helpen bij de medische zorg en de ontwikkeling van je kind. Artsen en therapeuten kunnen je ook op andere manieren ondersteunen.

Hulp aan huis

Artsen kunnen je helpen bij een aanvraag voor een wijkverpleegkundige, die thuis meehelpt met de verpleging en verzorging van je kind. Ook kunnen artsen en therapeuten je helpen om de medische zorg en het stimuleren van de ontwikkeling voor een deel zelf kunt uitvoeren.

Aanvragen van hulpmiddelen

Een arts kan je helpen bij de aanvraag van hulpmiddelen vanuit de zorgverzekeringswet, die thuis nodig zijn voor de medische verzorging van je kind. Bijvoorbeeld een verstelbaar bed of een speciale matras. Een ergotherapeut kan je helpen bij de aanvraag van hulpmiddelen waarmee je kind zelfstandig thuis kan blijven wonen, vanuit de WMO. Bijvoorbeeld een rolstoel, een traplift of een douchestoel.

Contact met lotgenoten

Artsen en therapeuten kunnen je soms ook in contact brengen met lotgenoten. Soms wordt er vanuit het ziekenhuis lotgenotencontact georganiseerd. Je arts of therapeut kan ouders met behoefte aan lotgenotencontact met elkaar in contact brengen.