Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Emoties van familie en vrienden

Ook familie en vrienden kunnen teleurgesteld zijn en verdriet hebben. Zij hadden net als jij een bepaald beeld en bepaalde verwachtingen van je kind. Daarbij kunnen ze verdriet hebben voor jou als ouder: omdat je nu zoveel zorgen hebt. Dit zien geeft een machteloos gevoel.

Ruime geven aan emoties

Het is goed als ook familie en vrienden zichzelf de ruimte gunnen voor het verdriet en andere emoties over de beperking, stoornis of (chronische) ziekte van je kind. Ook familie en vrienden kunnen door een rouwproces gaan, en hebben tijd nodig om alle emoties te verwerken.

Erover praten en lezen

Het liefst leggen familie en vrienden hun emoties over de beperking, stoornis of (chronische) ziekte van je kind, niet teveel bij jou als ouder neer. Jij hebt al genoeg aan je hoofd. Je kunt familie en vrienden adviseren om eens met lotgenoten te praten: andere opa’s en oma’s, ooms en tantes van kinderen met een beperking of ziekte. Ze zouden er ook meer over kunnen lezen.

Verdriet omzetten in iets positiefs

Laat familie en vrienden weten hoe ze je kunnen helpen bij de zorg. Zo geef je ze de kans om hun verdriet om te zetten in iets positiefs. Denk bijvoorbeeld aan het langsbrengen van een gezonde, warme maaltijd in het ziekenhuis. Of het oppassen op broers en zussen uit het gezin. Jouw gezin is ermee geholpen en het geeft anderen de kans om iets te kunnen betekenen.