Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Zaadlozing

De meeste jongens hebben hun eerste zaadlozing tussen hun 11e en 16e jaar. Wanneer jongens hun eerste zaadlozing hebben, hangt af van de werking van hun hormonen.

Natte droom

Je kunt een zaadlozing krijgen tijdens masturbatie, maar ook in je slaap. Tijdens de slaap heet dit een natte droom. Bij een natte droom hoeft een jongen niet per se over seks gedroomd te hebben. Het kan zijn dat het sperma er gewoon uit moest. Lang niet alle jongens ervaren een natte droom.

Vruchtbaar

Bij een zaadlozing komen miljoenen zaadcellen vrij. Vanaf de eerste zaadlozing is je zoon vruchtbaar. Zodra hij met een meisje gaat vrijen, kan het meisje zwanger raken.

Erectie

Voor je zoon kan het heel vervelend zijn als hij op een ongepast of ongewenst moment plotseling een erectie krijgt. Sommige jongens gaan dan snel zitten (met de benen over elkaar) of lopen even weg uit de situatie. Het is belangrijk om te benoemen dat dit erbij hoort, maar dat het wel vervelend is.

Praten

Het ene gezin praat makkelijker over seksualiteit dan het andere. Maar het is voor je zoon wel prettig om te weten wat een zaadlozing precies is. Het kan zijn dat hij met vragen zit, omdat hij een natte droom heeft gehad.

Het beste kun je hem van tevoren vertellen wat er tijdens een zaadlozing gebeurt. Dan zal hij er minder van schrikken of er minder raar van opkijken. Hij zal vast al het een en ander gehoord hebben van vrienden of op school. Toch is het belangrijk dat je hier ook als ouder met hem over praat. Zo voorkom je dat hij onjuiste verhalen van vrienden of internet gelooft.