Basisschoolkind
Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?
Gebit
Kinderen beginnen met tanden wisselen als ze ongeveer 5 jaar zijn.
Eerst komen er al blijvende kiezen achter de melkkiezen. Daarna gaan de tanden loszitten en komen de blijvende tanden door. Weer later gebeurt dat met de kiezen.
Wanneer gaat je kind wisselen?
- 5-6 jaar: de eerste blijvende kiezen.
- 6 jaar: de eerste snijtanden onder.
- 6-7 jaar: de eerste snijtanden boven.
- 7 jaar: de tweede snijtanden onder.
- 7-8 jaar: de tweede snijtanden boven.
- 10 jaar: de hoektanden onder.
- 10-12 jaar: eerste kleine kiezen boven en onder, tweede kleine kiezen boven en onder, hoektanden boven.
Hoe gaat dat?
Kinderen krijgen eerst een aantal blijvende kiezen op plekken waar geen melkkiezen zitten. Alle andere blijvende tanden en kiezen komen pas door wanneer de melktanden en melkkiezen zijn uitgevallen.
Gebitsproblemen
Het doorbreken van het blijvende gebit verloopt niet bij alle kinderen even soepel. Soms is er te weinig plaats in de kaak of staat een nieuwe tand scheef. Ook kunnen er gaatjes ontstaan doordat de achterste kiezen lastig te poetsen zijn.
Als je regelmatig met je kind naar de tandarts gaat, kun je problemen snel aanpakken en houdt je kind een gezond gebit.
Tip voor gezonde tanden!
Beperk het aantal eet- en drinkmomenten op een dag tot maximaal zeven. Dat zijn drie hoofdmaaltijden en niet meer dan vier tussendoortjes. Als je eten en drinken combineert, telt dat als één moment.