Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Als het poepen niet lukt

Kinderen die last hebben van verstopping of obstipatie kunnen niet goed naar de wc. De ontlasting komt minder dan 3 keer per week, is hard en een kind kan het alleen kwijt door hard te persen.

Tips tegen obstipatie

  • Laat je kind genoeg drinken: 1 tot 1,5 liter per dag.
  • Laat je kind goed eten: volkorenbrood, veel groente en fruit. Kinderen moeten voldoende vezels binnenkrijgen. Smeer ook halvarine op de bruine boterham voor gezonde vetten.
  • Zorg ervoor dat je kind veel beweging krijgt.
  • Misschien heeft je kind kleine wondjes bij het poepgaatje. Als het pijn doet, smeer er dan wat zalf op.
  • Is je kind bang om de poep te laten gaan? Leg dan uit dat het niet bang hoeft te zijn. Probeer een spelletje te maken van het doortrekken als het lukt.
  • Zet je kind elke dag op 2 of 3 vaste tijden op het potje of de wc. Vertel hem wat de bedoeling is, maar moedig hem niet aan. Zorg er wel voor dat zijn voeten steun hebben en niet los hangen als hij op de wc zit.
  • Geef hem een compliment als hij het geprobeerd heeft.

De poeppoli

Als je kind al een lange tijd niet kan poepen en de tips niet helpen, kan dat heel vervelend zijn. Wacht daarom niet te lang en vraag advies aan de huisarts of jeugdarts bij de jeugdgezondheidszorg. Verder kun je contact zoeken met de poeppoli in het ziekenhuis bij jou in de buurt.;