Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Broekpoepen

De meeste kinderen zijn zindelijk als ze 4 jaar oud zijn, maar sommige kinderen poepen nog in hun broek. Voor zowel kinderen als ouders is broekpoepen heel vervelend.

Verstopping (obstipatie)

Kinderen die in hun broek poepen, hebben vaak last van verstopping (obstipatie). Poepen doet dan zeer, omdat de ontlasting hard en droog is. Een kind gaat dan liever niet naar de wc en houdt het op.

Het kan ook zijn dat een kind steeds kleine beetjes ontlasting verliest in de onderbroek. Meestal komt daarnaast één keer per week zo’n enorme hoeveelheid ontlasting dat het moeilijk is weg te spoelen. Vlak voor het poepen heeft een kind buikpijn en minder eetlust.

Strenge zindelijkheidstraining

Het komt voor dat kinderen bang zijn om te poepen door een strenge zindelijkheidstraining. Uit angst dat het niet zal lukken om de ontlasting op te houden, kunnen ze juist een vieze broek krijgen. Andere kinderen poepen in hun broek om (negatieve) aandacht te krijgen.

Hoe reageer je?

Het is belangrijk om niet kwaad te worden als je kind in de broek poept. Dit helpt over het algemeen niet; je kind wordt er alleen maar bang en meer gespannen van.

Je kunt je kind vertellen dat het naar de wc moet gaan als het aandrang voelt. Op dat moment zal het ook het gemakkelijkst gaan. Als je kind dat ervaart, zal de angst afnemen.

De poeppoli

Als kinderen lange tijd regelmatig in de broek poepen en de tips niet helpen, kan dat heel vervelend zijn. Wacht daarom niet te lang en vraag advies aan de huisarts of jeugdarts. Verder kun je contact zoeken met de poeppoli in het ziekenhuis bij jou in de buurt.