Basisschoolkind
Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?
Leren schrijven
Kinderen zijn vaak al bezig met het maken van krabbels op papier voordat ze op de basisschool zitten. Dat is een eerste stap in het leren schrijven. Voordat ze in groep 3 echt leren schrijven, kunnen ze meestal ook al de eerste letter van hun naam schrijven.
Op school
Op de meeste basisscholen leren kinderen letters schrijven vanaf groep 3, terwijl er in groep 1 en 2 al veel voorbereidend schrijfonderwijs plaatsvindt. Leren schrijven is een kwestie van goed oefenen, waarbij de leerkracht let op hoe je kind de pen vasthoudt. Vanaf het moment dat je kind 6 jaar is, mag het bij het tekenen niet meer vanuit de schouder en ellenboog bewegen, maar moeten de bewegingen komen vanuit de pols en de vingers.
Links- of rechtshandig
Het is belangrijk om op te letten of je kind links- of rechtshandig is. Je kunt het dan stimuleren om vooral die hand te gebruiken bij schrijven, tekenen, knutselen en eten. Linkshandige kinderen krijgen op school andere instructies voor bijvoorbeeld het vasthouden van een potlood of pen. Een linkshandig kind kan beter geen linkerbuurman hebben, behalve als die buurman ook linkshandig is.
Wat kun je zelf doen?
- Haal verschillende materialen in huis waarmee je kind kan schrijven en tekenen: een potlood, kleurpotloden, wasco, stempels, sjablonen, een liniaal, schriften en diverse soorten papier.
- Reageer positief op pogingen tot schrijven. Het is niet erg als het nog niet goed gaat. Het belangrijkste is dat kinderen hun best doen en er plezier in hebben.
- Moedig je kind ook aan om ‘verhaaltjes’ of kaartjes te schrijven. Het is niet erg als er spelfouten in zitten.
- Misschien vindt je kind het leuk om schrijven te oefenen. Je kunt voordoen hoe je rechte, schuine en kromme lijnen kunt tekenen, en lussen, krullen, cirkels en driehoeken. Dat kan het best met een potlood, maar een pen mag natuurlijk ook.
- Je kunt erop letten dat je kind het potlood goed vasthoudt: 2 cm boven de punt als je kind rechtshandig is, en 3 cm boven de punt voor linkshandigen. Let er ook op dat je kind het potlood niet te krampachtig vasthoudt.
- Is je kind tussen de 8 en 12 jaar oud? Dan kun je overwegen om het een cursus typen te laten volgen.