Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Anderen nadoen

Als kinderen elkaar leuk vinden, nemen ze vaak gedrag van elkaar over. Dat hoort bij het leren van de rollen die het best bij je kind passen.

  • Heeft een meisje een speciaal lachje? Dan doen haar vriendinnen dat na.
  • Kinderen nemen ook de manier van kleden van elkaar over.
  • Ze kiezen vaak voor hetzelfde kapsel.

Soms is het leuk als kinderen elkaar nadoen, maar het wordt vervelend als het om vloeken, pesten, liegen of stelen gaat.

Je eigen invloed

Hoe ouder kinderen worden, hoe minder invloed je als ouders hebt op hun uiterlijk en gedrag. Ze luisteren steeds meer naar hun vrienden. Toch is het goed als je je kinderen blijft vertellen wat jij van hun gedrag of uiterlijk vindt. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn.

Goed om te weten

Sommige kinderen hebben veel vrienden, andere kinderen hebben weinig vrienden. Hoeveel vrienden je kind heeft, heeft meestal te maken met het karakter van je kind.

  • Heeft je kind weinig vriendjes? Dan heeft het misschien wel diepere vriendschappen.
  • Heeft je kind veel vriendjes? Dan zijn die vriendschappen misschien wat oppervlakkiger.
  • Heeft je kind geen vriendjes? Dan is er misschien meer aan de hand.