Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Verstopping

Je darmen worden onder invloed van hormonen luier dan anders, en zeker als je daarbij bloedarmoede hebt en ijzerpillen moet slikken, kun je sneller last krijgen van verstopping. IJzerpillen zijn berucht om hun stoppende werking.

Obstipatie voorkomen

In de meeste gevallen verbetert de stoelgang wanneer je de volgende adviezen opvolgt.

  • Eet op regelmatige tijden en sla geen maaltijd over.
  • Eet vezelrijke producten en varieer je keuze. Eet dus zowel brood als groente en fruit. Als aanvulling hierop kun je elke dag 2 tot 4 eetlepels zemelen gebruiken. Grove zemelen zijn beter dan fijngemalen zemelen. Meng ze bijvoorbeeld door de yoghurt, karnemelk, vla, pap, soep of puree, of gebruik ze als bindmiddel of in plaats van paneermeel.
  • Neem bij voorkeur een vezelrijk ontbijt, bijvoorbeeld 2 volkorenboterhammen met een glas sinaasappelsap en koffie of thee. Dit zet de darmen in werking.
  • Neem elke ochtend voldoende tijd om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na het ontbijt.
  • Drink veel, minimaal 2 liter per dag.
  • Zorg elke dag voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Gebruik laxeermiddelen alleen op advies van de arts.