Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Partner betrekken

Als je een partner hebt en samen een kind krijgt, gaat er veel veranderen in jullie leven.

Bij jou verandert er ook lichamelijk veel. Je partner voelt dit niet op dezelfde manier. Misschien is het voor hem (of haar) lastig om te bedenken wat de zwangerschap met jou doet. Je partner voelt zich waarschijnlijk heel verantwoordelijk. Als jij het moeilijk hebt, heeft dat invloed op je partner. Sommige partners vinden het moeilijk om hun gevoelens te uiten.

Tips om je partner te betrekken bij je zwangerschap

  • Praat met je partner over je zwangerschap. Vertel over je gevoel. Vraag wat je partner ervan verwacht. Praat ook over het gevoel van je partner. Jullie band kan hier sterker door worden.
  • Nodig je partner uit om mee te gaan naar de zwangerschapscursus en controles bij de verloskundige.
  • Vertel het aan je partner als de baby schopt of je de baby voelt. Op een zeker moment kan je partner jullie baby ook voelen.
  • Vertel je partner dat je anders reageert omdat je hormonen in je lichaam veranderen. Dan kan hij (of zij) daar een beetje rekening mee houden.
  • Probeer elkaar te begrijpen. Mannen en vrouwen gaan soms anders met hun gevoel om.

Heb je geen partner?

Als je geen partner hebt, kun je vast wel bij een goede vriend of familielid terecht. Het is fijn als iemand in wie je veel vertrouwen hebt, betrokken is bij wat je meemaakt.