Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Kramp

Zwangere vrouwen hebben nogal eens last van beenkrampen, vooral ’s nachts. Daarbij kun je tijdelijk last hebben van rugklachten. Die krampen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder een tekort aan zout, calcium of suiker.

Wat kun je doen tegen beenkramp?

Probeer erachter te komen of een tekort aan zout, calcium of suiker de oorzaak is. Eet bijvoorbeeld een keer iets zouts vlak voor het slapengaan. Helpt dat niet, probeer dan calciumtabletten of druivensuiker.

Worden de klachten heel erg of zijn je benen ook sterk opgezet (zwangerschapsoedeem), raadpleeg dan een dokter of je verloskundige.

Hoe kun je kramp voorkomen?

  • Probeer voldoende te bewegen.
  • Verander vaak van houding.
  • Maak cirkelende bewegingen met de voeten.
  • Strek en buig je voeten (stretchen en flexen).