Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Veranderde smaak en trek in eten

Soms hoor je wel eens dat je moet eten voor twee als je zwanger bent. Je begrijpt vast wel dat dat niet letterlijk bedoeld wordt. Als je gezond en gevarieerd eet, bijvoorbeeld volgens de Schijf van Vijf, krijg je vrijwel alles binnen wat jij en je baby nodig hebben. Je hebt aanvullend nog wel een foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) supplement nodig.

Je kunt wel veel meer trek hebben dan voor je zwangerschap. Ook kun je opeens zin krijgen in voedingsmiddelen, die je anders nooit eet of zelfs in niet-eetbare dingen. Je kunt natuurlijk af en toe best iets extra’s eten. Kies bij trek voor iets gezonds, zoals een extra volkoren boterham of wat groente of fruit. Als je naast de normale zwangerschapskilo’s niet extra aankomt, is dat goed voor je baby en kom je na de zwangerschap weer sneller op je oude gewicht.

Andere smaak tijdens de zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen lusten opeens geen koffie meer en eten veel fruit. Andere vrouwen krijgen opeens trek in dingen die ze daarvoor nooit aanraakten. Zo’n veranderde smaak komt doordat je hormoonhuishouding verandert.

Tips voor een goed eetpatroon

  • Ga boodschappen doen als je net gegeten hebt en neem niet te veel ongezonde dingen, zoals koek en snoep mee.
  • Kies voor volkorenproducten.
  • Neem als tussendoortjes groente en fruit. Kies bijvoorbeeld voor wortels, mandarijnen, appels, radijsjes, cherrytomaatjes of stukjes komkommer.
  • Ga iets leuks doen, zodat je minder aan het eten van ongezonde tussendoortjes denkt. Ga bijvoorbeeld een eindje wandelen, lekker in bad, naar de bioscoop of winkelen met een vriendin.