Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Misselijkheid en braken

Veel aanstaande moeders hebben in de eerste maanden van de zwangerschap last van misselijkheid, vooral in de ochtend.

Overgeven tijdens zwangerschap

Je kunt in de zwangerschap sterker reageren op geuren en smaken waardoor je je misselijk voelt of moet overgeven. Dat komt door de veranderingen in de hormoonhuishouding. Veel overgeven is vooral naar voor jezelf. Het ongeboren kind heeft er niet zo snel last van. Belangrijke voedingsstoffen en vocht gaan eerst naar je baby.

Tips tegen misselijkheid

  • Ventileer je slaapkamer goed.
  • Eet voordat je uit bed stapt een beschuitje of cracker.
  • Drink voldoende.
  • Eet liever zes keer per dag een kleine maaltijd dan driemaal per dag een grote maaltijd.

Neem geen pimba

Bij misselijkheid wordt wel eens pimba (kalebaskalk) geadviseerd, maar de grote hoeveelheid lood in pimba is schadelijk voor je baby.

Overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog

Wanneer je meerdere malen per dag overgeeft en niets binnenhoudt, is het verstandig om met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog te overleggen. De huisarts of gynaecoloog kan zo nodig iets voorschijven tegen de misselijkheid.

Soms is het overgeven zo erg dat een zwangere niets binnenhoudt en afvalt. Dit noemen ze hyperemesis gravidarum. Ook dan is overleg noodzakelijk.

Misselijk na de derde maand

Bij de meeste vrouwen stoppen de klachten rond de veertiende week, maar bij sommige vrouwen blijft de misselijkheid ook nog na de derde maand opspelen. In overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog krijg je dan extra aandacht en de steun en behandeling die nodig is.