Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Harde buiken en rugpijn

Soms kan je buik zich tijdens de zwangerschap even aanspannen en hard worden, zonder dat je daar zelf bewust invloed op hebt. In wezen is het de baarmoeder die even verkrampt. Dit verschijnsel noemen we ook wel ‘harde buiken’. Het is vrij normaal als je af en toe last hebt van harde buiken, zeker bij een tweede of volgende zwangerschap.

Oorzaken van harde buiken

Harde buiken kunnen ontstaan wanneer je je een beetje te druk maakt, of doordat je buik als het ware ergens van schrikt, zoals een plotselinge beweging of een hard geluid. De relatie met stress is duidelijk: als je te veel hooi op je vork neemt, krijg je sneller harde buiken.

In de tweede helft van je zwangerschap begint je baarmoeder te oefenen voor de bevalling. De spieren van je baarmoeder trekken dan af en toe even samen. Zo bereiden ze zich voor op de weeën. Tijdens deze ‘oefenweeën’ voelt je buik strak en hard aan. Ook dit noemen we een harde buik.

Rust nemen

Je kunt harde buiken zien als een signaal om het even rustig aan te doen. Rust wat meer uit, ontspan je of ga even liggen met een warme kruik tegen je buik.

Hulpmiddelen

  • Om bandenpijn te voorkomen wordt vaak een zwangerschapssteunbroekje of steunpantybroekje aangeraden. Dit broekje werkt vaak ook om harde buiken en rugpijn te voorkomen.
  • Ook een losse steungevende buikband kan helpen.
  • Om rugklachten te voorkomen, is het goed om op je houding te letten. Sta met je dikke buik zo recht mogelijk en kantel je bekken naar voren. Een bekkenband kan eventueel ook helpen.