Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Borsten

Je borsten worden groter en zwaarder en je tepels kunnen groter en gevoeliger worden. Soms worden ze ook donkerder van kleur.

Beschermend vet op de tepels

Op je tepels ontstaan kleine bobbeltjes waar vet uit komt. Dat is talg dat de tepels beschermt. Dit geeft de tepels ook een eigen geur. Hierdoor kunnen baby’s de borst van hun moeder herkennen.

Na de zwangerschap

Na de zwangerschap worden je borsten misschien kleiner en slapper dan ze waren in de zwangerschap. Voor je borsten maakt het niets uit of je borstvoeding geeft of niet. Hierdoor worden ze niet kleiner of slapper.

Tips voor je borsten

  • De kliertjes van je tepel geven talg af. Dat zorgt ervoor dat je tepels soepel en schoon blijven. Was je tepels daarom niet met zeep en gebruik ook geen crème.
  • Na de vijfde maand van je zwangerschap kunnen je borsten gaan lekken, maar dat hoeft niet. Als je borsten lekken, kun je zoogkompressen in je beha leggen. Deze vangen de melk op. Zoogkompressen koop je bij de drogist of knip je zelf van katoenen navelbandjes.
  • Draag een goede beha die je borsten steun geeft. De beha mag niet te strak zitten. Een sportbeha of een ‘meegroeibeha’ is vaak prettig. Aan het einde van je zwangerschap kun je alvast een voedingsbeha kopen. Daarvan kan de voorkant (de cups) open. Dat is handig als je borstvoeding geeft.