Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Zweten

Zweten is heel normaal. Mensen zweten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Zweetklieren komen over de gehele huid voor, maar in de handen, voeten en oksels zijn de meeste zweetklieren aanwezig. Zweet bestaat vooral uit water en zout, maar het bevat ook stoffen die een ontsmettende werking hebben.

Vanaf ongeveer 7 tot 9 jaar, als een kind in de prepuberteit komt, gaat een kind meer zweten.

Zweten koelt het lichaam

Een belangrijke functie van zweten is het handhaven van de lichaamstemperatuur. Wanneer de lichaamstemperatuur van je kind hoger dreigt te worden, zoals bij inspanning en warmte, gaat je kind zweten. Het zweet verdampt, waardoor de huid van je kind afkoelt. De temperatuur van het lichaam zal hierdoor constant blijven.

Zweet je kind veel?

Meestal is er geen goede verklaring voor veel zweten: het is een natuurlijk proces. Zweten is zelden een uiting van een onderliggende ziekte. Overmatig zweten is een onschuldige verstoring van de balans, de klachten zullen over het algemeen na enige tijd weer verdwijnen.

Wat kun je eraan doen?

Zweten is niet vies, maar is voor niemand prettig. Wanneer je dit als ouder ruikt, ruiken andere mensen dit ook. Het is dan goed het zweten met je kind te bespreken. Enkele eenvoudige maatregelen helpen om de gevolgen van zweten tegen te gaan:

  • regelmatig wassen;
  • goed wegspoelen van zeepresten;
  • goed afdrogen;
  • vaker schone kleren aandoen.