Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

O-benen en X-benen

  • Bij O-benen is de afstand tussen de knieën groter dan de afstand tussen de enkels.
  • Bij X-benen is de afstand tussen de knieën kleiner dan de afstand tussen de enkels.

O- en X-benen geven bijna nooit klachten.

In de groei

De meeste kinderen van vier jaar hebben X-benen. Daarna worden de X-benen minder. Rond het zevende jaar krijgen de benen van je kind een bijna rechte stand.

Ontwikkeling O-benen en X-benen
Bron: TNO

0 - 2 jaar: O-benen

O-benen en X-benen in de groei

Wat kun je eraan doen?

De meeste kinderen hebben geen last van O-benen of X-benen. Er hoeft dus meestal niets aan gedaan te worden. Goede schoenen en voldoende beweging zijn natuurlijk altijd belangrijk.

Het is verstandig om de jeugdarts of je huisarts naar de benen van je kind te laten kijken als:

  • de stand van de benen niet gelijk (asymmetrisch) is. Er is verschil tussen de stand van het linkerbeen en het rechterbeen;
  • je kind klachten heeft aan de knieën of benen, zoals pijnklachten, een hekel aan wandelen of als je kind veel struikelt over de eigen benen.

Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.