Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Bloedneus

Het komt wel eens voor dat je kind een bloedneus heeft. Een bloedneus begint wanneer een bloedvaatje in de neus kapot gaat. Dat kan zomaar vanuit het niets gebeuren.

De oorzaak van een bloedneus

Een bekende oorzaak van een bloedneus is neuspeuteren, maar een bloedneus kan ook komen doordat je kind gevallen is of gestoeid heeft.

Bijna alle kinderen peuteren wel eens in hun neus. Kan jouw kind dit niet afleren? Zorg er dan voor dat de nagels regelmatig geknipt worden, zodat ze niet te lang en te scherp zijn. Hard snuiten kan ook een bloedneus veroorzaken. Leer je peuter daarom om voorzichtig te snuiten in een zakdoek. Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over bloedneuzen.

Gevoelig neusslijmvlies

Het neusslijmvlies kan je makkelijk beschadigen. Zeker wanneer het door warmte of ontsteking dikker wordt of als het juist te droog wordt. Bij warm weer of verkoudheid is het neusslijmvlies extra kwetsbaar. Door een wondje of een kleine ontsteking kan een bloedvat makkelijker kapot gaan. Wanneer je dan in je neus peutert of te hard je neus snuit, kan het gaan bloeden.

Wat kun je doen bij een bloedneus?

Een bloedneus moet na enkele minuten vanzelf overgaan. Neem deze stappen:

  • Laat je kind zitten en het hoofd licht voorover gebogen houden.
  • Laat je kind een keer goed zijn neus snuiten om het bloed en stolsel eruit te snuiten.
  • Knijp de neus vervolgens 5 minuten dicht. Controleer dan of de bloeding is gestopt.
  • Is de bloeding nog niet gestopt? Knijp de neus dan nog eens 5 minuten dicht en controleer weer of de bloeding is gestopt.
  • Is de bloeding nu nog niet gestopt? Houd de neus dan dichtgeknepen en neem contact op met de huisarts.

Heeft je kind regelmatig een bloedneus, vraag dan advies bij de huisarts.