Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Krentenbaard

Krentenbaard (impetigo of kinderzeer) is een infectie van de huid. Het komt vaak voor bij kinderen die jonger zijn dan negen jaar.

De symptomen van krentenbaard

Op de huid rondom de neus en de mond ontstaan rode vlekjes en blaasjes met pus, vandaar de naam ‘krentenbaard’. Soms ontstaan er ook blaasjes bij de keel. Het jeukt behoorlijk en het kan ook pijnlijk zijn. Bij uitgebreide krentenbaard kan je kind een hogere temperatuur hebben en opgezette lymfeklieren in de hals. Verder is krentenbaard redelijk onschuldig.

Oorzaak krentenbaard

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie is besmettelijk als hij vrij komt uit de blaasjes met pus. Bijvoorbeeld wanneer je kind ze openkrabt of wanneer de blaasjes uit zichzelf opengaan. Maar ook bij het hoesten en niezen kan de bacterie vrijkomen.

Geneesmiddelen

Krentenbaard gaat niet gemakkelijk vanzelf over. Je kunt een antibioticazalfje halen bij de huisarts. Als de klachten groter zijn, dan kan de huisarts ook een antibioticakuur voorschrijven. Dan gaat het sneller over. Dek de plekjes niet met pleister af. De kans bestaat dat de plekken dan groter worden. Bedekken met kleding is beter.

Krentenbaard is besmettelijk

Jonge kinderen lopen het risico besmet te raken. Vooral als de huid al een beetje beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem, een schaafwondje of een insectenbeet. Door goede hygiëne kun je besmetting voorkomen, bijvoorbeeld door in een zakdoekje te niezen en goed je handen te wassen.

Thuisblijven helpt niet

Thuisblijven helpt niet om krentenbaard te voorkomen. Een kind is namelijk al besmettelijk voordat er klachten ontstaan. Je kind kan ook meerdere keren besmet raken en krentenbaard krijgen. Als je kind krentenbaard heeft, zeg het dan wel even tegen de juf of meester op school.

Maatregelen op school

  • Extra vaak handen wassen met water en zeep.
  • Gebruik eventueel na het handenwassen handalcohol, met name wanneer er contact is geweest met de huid van een kind met krentenbaard.
  • Droog de handen af met een papieren wegwerpdoekjes.
  • Reinig speelgoed dat in de mond gestopt kan worden meerdere malen per dag.
  • Zorg dat kinderen geen materiaal van elkaar gebruiken.

Meer informatie over krentenbaard

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over krentenbaard en ook informatie over andere huidaandoeningen.