Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Knieklachten

Vooral jongens tussen de 10 en 15 jaar krijgen wel eens last van hun knieën. Meisjes hebben dat minder vaak en als ze het hebben is dat meestal opeen iets jongere leeftijd.

De klachten

De klachten ontstaan als je kind in de groei is, vooral als je kind een sport doet waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen raakt geïrriteerd en ontstoken. Onder de knie komt dan een bult die pijn doet, vooral als je erop drukt. Soms voelt het ook warm aan. Het strekken van het been kan pijn doen, net als traplopen en hurken. De klachten kunnen onregelmatig voorkomen. Als de klachten verdwenen zijn, kan er een zwelling blijven bestaan.

Het gaat vanzelf over

Artsen noemen deze aandoening ‘Osgood-Schlatter’. De klachten gaan na een paar maanden vanzelf over. Het is vrij onschuldig, maar als je kind niet rustig aan doet, kunnen de klachten langer blijven bestaan. Soms tot een paar jaar. Artsen adviseren meestal om enkele maanden weinig aan sport te doen. Zeker als je kind een sport doet waarbij het veel moet rennen en springen. De knie krijgt dan wat rust.

Wat kun je zelf doen?

Op krukken lopen is niet goed. Dan verslappen de beenspieren, waardoor weer andere blessures kunnen ontstaan. De bult onder de knie kan blijven bestaan, maar daar heeft je kind later geen last meer van. Alleen als je kind op die knie gaat zitten, kan de bult ook later nog pijnlijk zijn.