Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Wratten

Wratten zijn kleine, ruwe knobbeltjes die vooral op de handen en voeten voorkomen. Ze kunnen ook ergens anders op het lichaam voorkomen. Veel kinderen hebben last van wratten.

Wratten

Wratten zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met de huid van je kind, kan het een wrat krijgen. Het wrattenvirus komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving. Bijvoorbeeld in zwembaden en sportzalen loopt je kind een hoog risico om wratten te krijgen.

Waterwratten

Waterwratten zijn minder bekend dan gewone wratten. Ze zien er ook iets anders uit. Ze zijn iets kleiner, gladder en witter, met een klein kratertje in het midden. Aan waterwratten hoef je niets te doen, ze geven vrijwel nooit klachten en gaan ook vanzelf weer weg.

Wat kun je zelf doen tegen wratten?

  • Het is verstandig om je kind altijd slippers, sportschoenen of gymschoenen te laten dragen.
  • Als je kind wratten heeft, kan het er beter niet aan krabben en peuteren, anders komen er juist meer.
  • Als je kind een wrat op de vinger of duim heeft, kan het daar beter niet op zuigen.
  • Gewone wratten verdwijnen wel eens als je ze iedere dag aanstipt met wrattentinctuur. Dit is te koop bij de drogist of de apotheek.
  • Bij waterwratten mag je geen wrattentinctuur gebruiken. Het irriteert juist en het helpt niet.
  • Waterwratten kun je alleen insmeren met een vette crème om de irritatie te verminderen.

Naar de huisarts?

In principe hoeven wratten niet behandeld te worden. Ze verdwijnen meestal vanzelf binnen 2 jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Als je de wratten wel wilt behandelen, kun je een afspraak maken bij de huisarts.

Kijk ook eens bij:

  • Huidhuis.nl – informatie over wratten en andere huidaandoeningen