Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Aardbeienvlek

Kreeg jouw kind kort na de geboorte een aardbeienvlek? Die wordt ook wel hemangioom of frambozenvlek genoemd. Deze vlek zal nu steeds kleiner worden.

Bloedvaatjes

Net als bij de ooievaarsbeet is er hier sprake van een kluwen bloedvaatjes die zich in de huid ophopen. Aardbeienvlekken of hemangiomen zijn meestal ongevaarlijk, maar kunnen opvallend zijn. Ze kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. De kleur van de vlek hangt af van de plaats in de huid. De oppervlakkige zijn rood en degene die dieper in de huid liggen zijn blauw. Ongeveer 10 procent van de kinderen heeft een hemangioom.

Verloop

Bij 70% van de kinderen met een aardbeienvlek is de vlek op 7-jarige leeftijd verdwenen. Helaas blijft een deel van de vlekken bestaan na de tiende verjaardag. De vlekken worden nooit kwaadaardig en kunnen geen kwaad.

Vanaf 7 of 8 jaar worden kinderen zich wel bewuster van verschillen met hun leeftijdsgenoten. Ze kunnen daar dan onzeker door worden. Dan is het belangrijk hoe de omgeving reageert. Dat geldt ook voor een aardbeienvlek, die nog is blijven bestaan. Het helpt vaak al om informatie te geven aan leerkracht en klasgenoten. Dat kan als ouder, maar ook met een spreekbeurt van je kind over het onderwerp. Meestal is daarmee het probleem al opgelost.

Als je kind de vlek erg lelijk vindt kun je met een huidarts overleggen wat de mogelijkheden voor behandeling zijn.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over de aardbeienvlek en ook informatie over andere huidaandoeningen.