Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Drugsgebruik bespreken

Veel jongeren die voor het eerst drugs gebruiken doen dat uit nieuwsgierigheid of omdat ze op zoek zijn naar een geluksgevoel of een heftige sensatie. Iemand die gebruikt omdat hij zich rot voelt, loopt een groter risico op problematisch gebruik dan iemand die wat neemt terwijl hij zich prima voelt.

Experimenteren met drugs

Experimenteren hoort bij de puberteit. Veel jongeren experimenteren een keer met drugs, bijvoorbeeld door te gaan blowen. Het is goed om te weten dat experimenteergedrag van pubers over het algemeen niet uit de hand loopt als ze zelfstandig zijn, ‘nee’ kunnen zeggen en niet uit verveling gebruiken.

In gesprek als je kind (nog) niet gebruikt

Als ouder kun je je kind voorbereiden door een open gesprek te hebben, zonder vooroordelen, dreigementen of goedbedoelde waarschuwingen. Doe dit voordat je kind nieuwsgierig is naar drugs. Snij het onderwerp niet te pas en te onpas aan, maar als er een aanleiding voor is. Bijvoorbeeld als er op school les over gegeven wordt, of als er op tv aandacht aan wordt besteed. Meer informatie over hoe je jezelf en je kind kunt informeren vind je op drugsinfo.nl en Helderopvoeden.nl.

In gesprek als je kind gebruikt

Als je merkt of vermoedt dat je kind toch regelmatig drugs gebruikt is het extra belangrijk om in gesprek te blijven.

  • Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent van de werking en risico’s van drugs.
  • Als je je kind wilt aanspreken op drugsgebruik, kies dan een goed moment. Ga het gesprek niet aan als je bijvoorbeeld boos bent of als je kind terugkomt van een feestje. Praat er ook niet over als er anderen bij zijn. Kies liever een rustig moment uit.
  • Benoem wat je hebt gezien en geef aan dat je denkt dat hij of zij drugs gebruikt.
  • Vraag dan hoe lang je kind dat doet, hoe vaak en met wie.
  • Je mag bezorgd zijn, maar probeer wel open en belangstellend te zijn.
  • Maak er geen kruisverhoor van, want dat werkt averechts.
  • Als je kind nog steeds ontkent laat het onderwerp dan even rusten en geef aan dat je er later verder over wilt praten.
  • Blijft je kind ontkennen, dan kan jouw gevoel en wat je denkt te zien nog altijd kloppen. Je kind wil tegenover jou misschien niet toegeven dat het drugs gebruikt. Vertel je kind dat het voor hulp ook terecht kan bij Drugsinfo.nl. of Jouwggd.nl.
  • Geef aan dat wat er ook aan de hand is, of welke keuzes je kind ook maakt, hij altijd bij jou terechtkan met vragen of problemen.

Op Pratenmetuwkind.nl kun je online een korte cursus volgen. De cursus is gratis en leert je om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen.

Grenzen stellen

Na een eerste gesprek kun je erop terugkomen en vertellen wat voor jou de regels en grenzen zijn en waarom je die stelt. Maak ook samen afspraken over het drugsgebruik. Je gaat dan beide akkoord en dit zorgt ervoor dat je kind zich beter aan deze afspraken houdt.

Advies en hulp

Als je je zorgen maakt en denkt dat er sprake is van een verslaving kun je hulp zoeken bij een instelling voor verslavingszorg. Als je kind geen hulp wil, kun je wel voor jezelf hulp zoeken. Schaam je hier niet voor. Er zijn in Nederland veel mensen met verslavingsproblemen. Je kind is niet de enige. Op de website Drugsinfo.nl kun je een hulpinstelling zoeken bij jou in de buurt.

Fiona over drugsgebruik
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Als jouw puber drugs gebruikt of je vermoedt dit, dan is het begrijpelijk dat jij je zorgen maakt. Wat kun je als ouder het best doen in zo'n situatie? Fiona geeft tips.