Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Te jong te veel drinken

Voor jongeren onder de 18 jaar is alcohol extra schadelijk. Als je kind nog geen 18 is, moet het dus geen alcohol drinken. Maar dat gebeurt soms wel. Veel scholieren hebben voordat ze 18 zijn wel eens alcohol gedronken.

Schade aan de hersenen

Gemiddeld blijven de hersenen zich ontwikkelen tot je kind 24 jaar is. De hersenen van je kind ontwikkelen zich sterk in de puberteit. Er ontstaan in de hersenen allerlei nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor plannen, zelfbeheersing en redeneren is in de puberteit nog volop in ontwikkeling. Ook het gebied van de hersenen dat belangrijk is bij leren en het geheugen van je kind ontwikkelt zich nu.

Als je kind alcohol drinkt kan dat schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.

School-, studie- en werkprestaties

Na een avond drinken werkt het geheugen slechter. Je kind kan zich daardoor moeilijker concentreren. Net als volwassenen heeft je kind na een weekend stevig drinken zeker twee dagen nodig om weer te herstellen. Dat is niet handig als je naar school of je werk moet.

Als je kind drinkt loopt het meer kans om met agressie te maken te krijgen. Daarnaast is de kans groter dat je kind onveilige seks heeft en is de kans op een ongeval groter. Lees meer over de risico’s op Alcoholinfo.nl.

Als je kind regelmatig drinkt is de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd groter.

Alcoholpromillage

De alcohol wordt verdeeld over de totale hoeveelheid lichaamsvocht. Iemand die veel weegt heeft ook meer lichaamsvocht en merkt dus minder van hetzelfde aantal glazen dan iemand met een lager gewicht. Daarom zijn meisjes (en vrouwen) gemiddeld sneller onder invloed.

In een standaardglas alcohol zit circa 10 gram alcohol. Dat geeft mannen gemiddeld een promillage van 0,2 en vrouwen van 0,3. Kijk op Alcoholinfo.nl voor meer informatie hierover.

Comazuipen

Comazuipen is blijven doordrinken tot je een alcoholvergiftiging hebt. Bij een alcoholvergiftiging is het alcoholgehalte in het bloed en de hersenen zo hoog dat je kind bewusteloos of in coma kan raken. Het kan zelfs zo erg zijn dat het ademhalingscentrum verlamd raakt. Je kind krijgt dan geen lucht meer en dit is levensgevaarlijk. Bij hoeveel glazen dit gebeurt, is van allerlei factoren afhankelijk en kun je niet van tevoren weten.

Wat kun je doen?

Praat met je kind over alcohol en zijn of haar drinkgedrag. Het helpt als je afspraken maakt met je kind en duidelijke regels stelt. Die moet je natuurlijk wel controleren. Kijk voor meer tips op Alcoholinfo.nl of Helderopvoeden.nl.