Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Cocaïne

Er zijn verschillende soorten drugs. Een daarvan is cocaïne.

Wat is cocaïne?

Cocaïne of coke is een stimulerend middel. Het geeft een opgewekt, vrolijk gevoel. Het bestaat uit een wit poeder dat in Nederland meestal gesnoven wordt. Het heeft een werkingsduur van een halfuur tot een uur.

Risico’s van cocaïne

Cocaïne heeft een zeer korte werkingsduur, namelijk een halfuur tot een uur. Langdurig gebruik van cocaïne heeft een aantal zeer vervelende en schadelijke risico’s:

  • Geestelijke afhankelijkheid.
  • Rusteloosheid.
  • Beschadiging van de neusholte.
  • Uitputting.
  • Depressie.
  • Waanvoorstellingen.
  • Verminderde eetlust.

Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra gezondheidsrisico’s.

Wat kun je doen?

Als je kind cocaïne gebruikt, probeer daar dan samen over te praten. Maak duidelijke en haalbare afspraken over het gebruik. Informeer jezelf, zodat je weet waar je het over hebt.

Op drugsinfo.nl vind je meer informatie over cocaïne en drugsgebruik in het algemeen.