Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Stinkende adem

Om voortdurend vies uit de mond te ruiken kan voor jongeren een groot probleem zijn. Een eenvoudige maatregel zoals vaak tandenpoetsen of kauwgom kauwen met pepermuntsmaak heeft niet altijd effect.

Vaak blijven jongeren maanden met deze klacht lopen. Het kan lang duren voordat de oorzaak van een slechte adem wordt gevonden en het aanpakken ervan kost ook tijd.

Oorzaken van een slechte adem

De oorzaken voor slechte adem liggen vooral in de neus-keelholte en de mond. Vermoedelijk ontstaat de lucht door bacteriën die voedselresten of speeksel omzetten in stinkende gassen. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Vergroting van de neus- of keelamandelen door steeds terugkerende infecties.
  • Bacteriegroei op ingedikt slijm in de neus-keelholte.
  • Bacteriegroei op de tong.
  • Chronisch ontstoken tandvlees.
  • Onverzorgd gebit, met veel tandsteen.

Soms is een ziekte de oorzaak

Er zijn enkele ziekten die een slechte adem veroorzaken, zoals leverziekten en chronische nierziekten. Heeft je kind daar last van, dan weet je dat vaak al eerder. Bij ontregelde diabetes ruik je in de adem de lucht van aceton, die lijkt op nagellakverwijderaar.

Wat kun je doen?

Om te beginnen moet je kind zijn of haar gebit zeker twee keer per dag goed poetsen: na het ontbijt en voor het slapen gaan. Laat je kind ook tandenragers gebruiken, goed flossen tussen de tanden en kiezen en spoelen met mondwater. De tandarts kan adviseren welke middelen je kind het best kan gebruiken. De tandarts of de mondhygiënist kan ook het gebit van je kind reinigen.

Als bacteriegroei op de tong de oorzaak is van een slechte adem, kan je kind dagelijks zijn tong goed schoon schuren met een speciale tongreiniger om de bacterielaag te verwijderen.

Helpen deze tips niet, dan kun je de huisarts vragen om een oorzaak voor de stinkende adem te vinden.