Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Hiv

Door onveilige vaginale of anale seks kan je kind hiv oplopen. Hiv is een virus dat het afweersysteem afbreekt. Het lichaam raakt op den duur ernstig verzwakt en wordt vatbaar voor allerlei infecties en aandoeningen. Als iemand vanwege hiv ernstig ziek wordt, dan noemen we dat aids.

Hoe loop je hiv op?

Hiv wordt overgedragen door onveilige vaginale of anale seks. Gebruik dus een condoom als je niet zeker weet of je partner hiv of een andere soa heeft. Ook orale seks (pijpen, beffen) kan een klein risico zijn, maar alleen als iemand zelf sperma of bloed in de mond krijgt.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om met hiv geïnfecteerd te raken door bloedcontact, maar dat is zeldzaam.

Klachten van hiv

De eerste klachten van hiv zijn vaak moeilijk te herkennen. Het gaat meestal om heel normale verschijnselen die mensen zonder hiv ook kunnen krijgen:

  • Grieperigheid
  • Koorts
  • Moeheid
  • Nachtzweten
  • Opgezette lymfeklieren (in de hals en/of oksels)
  • Diarree
  • Veel afvallen
  • Droge hoest
  • Huidafwijkingen

Gevolgen van hiv

Hiv breekt je afweersysteem af. Dat duurt gemiddeld een jaar of tien à twaalf. Je afweer raakt dan zo verzwakt, dat je aids kunt krijgen. Je wordt dan vatbaar voor allerlei ziektes en aandoeningen die mensen met een gezonde afweer niet kunnen krijgen. Je kunt aan de gevolgen van aids overlijden.

De huisarts of de GGD (Sense) kunnen goed beoordelen of testen op hiv nodig is. Dat is belangrijk, want hiv is tegenwoordig goed te behandelen.

Testen op hiv

Hiv wordt getest met bloedonderzoek. Deze test is betrouwbaar vanaf 3 maanden na de laatste keer onveilige seks. Omdat hiv weinig voorkomt in Nederland, wordt er meestal alleen op getest als daar een reden voor is. Bijvoorbeeld bij een waarschuwing, bij klachten of als het gaat om seksueel contact tussen jongens onderling.

Behandelen van hiv

Gelukkig is er tegenwoordig een goede behandeling tegen hiv. Die bestaat uit een combinatie van meerdere medicijnen die hiv afremmen en onderdrukken. Het wordt ook wel ‘combinatietherapie’ genoemd. Mensen die dagelijks hun medicatie goed slikken, blijven in principe gewoon gezond.

De behandeling zorgt er ook voor dat na verloop van tijd hiv niet meer aantoonbaar is in het bloed. Dat wordt ook wel ‘onmeetbaar’ of ‘undetectable’ genoemd. Dat betekent ook dat hiv niet meer kan worden overgedragen. De behandeling van hiv wordt gedaan in ziekenhuizen met een hiv-behandelcentrum. De huisarts of de GGD (Sense) kan je naar zo’n ziekenhuis doorverwijzen.

Wat als je kind denkt hiv te hebben?

Laat je zoon of dochter naar de huisarts gaan, of naar het soa-spreekuur van de GGD (Sense). De GGD maar ook de meeste huisartsen, kunnen helpen om (anoniem) sekspartners te waarschuwen. Kijk op Sense.info voor een soa-spreekuur bij jou in de buurt.