Jongvolwassene
Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?
Aften
Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die de neiging hebben om vaak terug te komen.
Symptomen
Aften zijn oppervlakkige, ronde tot ovale zweertjes, bedekt met een grijswit laagje en met een rode rand eromheen. Ze komen vooral voor op de onderzijde van de tong, op de mondbodem, het slijmvlies van de wang en de binnenzijde van de lip, maar soms ook in de keel. Ze verdwijnen meestal na drie dagen tot een paar weken.
Pijnlijk
Aften geven een stekende pijn, vooral tijdens het eten van zuur (fruit) of heet voedsel of doordat je kind het plekje aanraakt met zijn tong.
Hoe kun je aften voorkomen?
Je kunt aften moeilijk voorkomen, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Het kan te maken hebben met verminderde weerstand. Soms komt het in combinatie met andere ziekten voor, bijvoorbeeld bloedarmoede en darmziekten, zoals een overgevoeligheid voor gluten.
Wat kun je doen?
Als er geen oorzaak bekend is, kun je alleen de klachten behandelen. Is de oorzaak wel bekend, dan moet je die behandelen.
Als je kind pijn heeft zijn er verschillende soorten medicijnen om de klachten van aften te verminderen. Je kind kan daarvoor contact opnemen met de huisarts. Laat je kind daarnaast zorgen voor een goede mondhygiëne en zuur en gekruid voedsel vermijden. Spoelen van de mond met zout water helpt soms ook. En bespreek met je kind dat een gezonde leefstijl belangrijk is, dus gezonde en gevarieerde voeding en veel bewegen.