Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Scoliose

Scoliose is een ‘zijdelingse verkromming’ van de ruggengraat (de wervelkolom). De rug van een kind met scoliose groeit scheef en in de rug kan een bolling of een bochel ontstaan.

Er is een verschil tussen ‘structurele’ scoliose en ‘niet-structurele’ scoliose. Structurele scoliose ontstaat in de wervelkolom zelf. Niet-structurele scoliose ontstaat door een ander probleem aan de botten, spieren of gewrichten. Bijvoorbeeld als het ene been van je kind korter is dan het andere.

Groeien

Sommige kinderen worden geboren met scoliose, maar meestal ontstaat het later pas. Wanneer een kind ongeveer tien jaar is en flink begint te groeien, kan de rug scheef gaan groeien. De oorzaak hiervan kan zijn dat er iets niet goed is met het bot of met de zenuwen en de spieren. Meestal is de oorzaak helaas onbekend.

Scoliose herkennen

Het is verstandig om de jeugdarts of je huisarts naar de rug van je kind te laten kijken in de volgende situaties:

  • De ene schouder staat hoger dan de andere.
  • De ruggengraat (de wervelkolom) van je kind heeft een zijdelingse bocht (zoals de letter ‘S’).
  • Als je kind vooroverbuigt, is er aan één kant van de rug een bolling te zien.
  • Het ene been is korter dan het andere.
  • De heupen zijn scheef.

Deze kenmerken hoeven niet allemaal tegelijk aanwezig te zijn.

Behandeling van scoliose

Scoliose hoeft niet altijd behandeld te worden. Dat hangt af van de oorzaak en hoe erg de scoliose is. Daarom is controle van de scoliose belangrijk.

Meestal wordt scoliose ontdekt door de jeugdarts. De jeugdarts kan je kind doorverwijzen naar een (kinder)orthopeed.

De orthopeed

Een orthopeed is een arts die is gespecialiseerd in botten, gewrichten, spieren en pezen. Hij kan op een röntgenfoto precies zien hoe erg de kromming is. Daarna stelt de arts een behandelplan op. Je kind krijgt bijvoorbeeld oefentherapie en misschien een korset of brace. Heel soms (bij ernstige scheefgroei) kan het nodig zijn dat de wervelkolom via een operatie rechtgezet wordt.